Новини - Категории 'Новини Здравеопазване'

Силна храна и чисти ръце срещу грипа


В навечерието на грипната епидемия не се подлагайте на диети, заложете на силна белтъчна храна и поддържайте добра хигиена.
 
Това посъветва вчера читателите на „Труд" д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. В рисковия за здравето период е важно да се използват дезинфектанти за ръце - в аптеките се продават гелове в шишенца, но работа вършат и мокрите кърпички. Причината е, че често инфектирането с вируси става именно като човек докосне устата или очите си, като преди това е пипал повърхност, върху която има частици от заразата.
 
Тя пък попада там, ако някой в близост кашля или киха. „Описаният процес на инфектиране се наблюдава предимно при децата", каза още д-р Кунчев. Лечението на грипа е симптоматично, тоест приемат се медикаменти срещу високата температура, болките в гърлото, кашлицата, витамини. Ако обаче на втория или третия ден те не облекчат положението, вече се налага приемането на препарат точно срещу грипа.
 
Тази зима за първи път от шест години се очаква доминиращият вирус да не е свинският грип, който епидемиолозите наричат „Калифорния H1N1", а мутиралият „Тексас H3N2", за което „Труд" писа още в края на миналата година. Според данните от САЩ и Европа се очаква той да разболява 4-5 пъти повече хора, отколкото свинският грип.
 
Затова на него в момента се дължат близо 80-90% от повалените на легло. А тъй като е мутирал, произведената ваксина за настоящия вирусен сезон няма да осигурява очакваната защита.Последните данни от Европейския център за контрол на заболяванията показват, че 13% от изследваните проби за грип са положителни, а се смята, че при над 10% континентът вече е в навечерието на епидемията", посочи още Кунчев. Очаква се грипната епидемия да настъпи в края на януари или началото на февруари.
 
Източник: Вестник „Труд“,  Диана Тенчева

Публикувана от rosen - вторник, 07 юли 2015 - 16:32:54изглед за печат
 

Лекарско село си търси джипи по интернет


Родопското село Славейно, дало на страната 103-ма медици, остана без джипи.
 
Договорът на досегашния общопрактикуващ лекар Жечка Шишманова изтече и няма кой да лекува 125-те жители.
 
Хората са пуснали обява и във фейсбук. Славейно е родно място на професори, доценти, старши научни сътрудници, един академик и член-кореспонденти на.БАН. Първият висшист е проф. Константин Чилов в началото на XX век.
 
Източник: Вестник „Преса“

Публикувана от rosen - неделя, 05 юли 2015 - 15:57:53изглед за печат
 

3000 електронни болнични за ден


3000 електронни болнични за ден са издали лекарите според данните от информационната система за болничните на Националния осигурителен институт.
 
Вчера бе първият работен ден, в който болничните вече не се носят на хартия в НОИ, а се отчитат по електронен път от лекарите. Хартиено копие обаче се носи на работодателя, но той вече няма задължение да информира осигурителния институт за болните си работници.
 
Електронни болнични са давани и в първите неработни дни на 2015 г., но са били единични случаи. 4000 са лечебните заведения, които са извадили вече уникални номера за своите лекари, за да издават електронни болнични, съобщиха още от НОИ.
 
 
Източник: Вестник „24 часа“

Публикувана от rosen - неделя, 05 юли 2015 - 15:49:27изглед за печат
 

Министър Москов вади пострадали


Здравният министър Петър Москов и заместникът му Ваньо Шарков пътували вчера към Разград, когато на около 15 км преди града току-що изпреварил ги автомобил се обърнал на покрив.
 
Двамата извадили по чудо останалите невредими младежи и извикали екип на Бърза помощ.
 
Линейката дойде за минути, доволен е министърът, който качи снимки от инцидента на фейсбук страницата си.
 
Източник: Вестник „24 часа“, 06.01.2015г.

Публикувана от rosen - събота, 04 юли 2015 - 15:44:57изглед за печат
 

Родилки предпочитат болницата с „новороденото във фризера”


Бременни жени от Великотърновска област предпочитат да раждат в болницата в Горна Оряховица, която преди 4 години се прочу със скандала за „бебето от фризера"
 
Въпреки това в Акушеро-гинекологичното отделение на здравното заведение в железничарския град са проплакали най-много бебета за региона. Медиците отчитат, че на бял свят там са дошли 580 пеленачета от общо 1154 новородени за Великотърновска област.
 
Те .са с 60 повече спрямо 2013 г. и с над 100 повече в сравнение с 2012 и 2011 г. „Стараем се да затвърдим добрите оценки, които винаги сме имали. Случаят „Бебето от фризера" вече е в историята. През миналата година ремонтирахме покрива. Дори приключихме финансовата година без нови дългове, което е много трудно за една общинска болница.
 
Мисля, че дори ще излезем на плюс при отчета", категоричен е шефът на болницата д-р Георги Вашков. Под 500 са били ражданията на бебета в Горна Оряховица в годината, след като избухна скандалът с мъртвороденото бебе. В края на 2010 г. лекарите Димитър Сотиров, Катя Гецова, Стефан Лазаров и Михаил Милатович бяха показно арестувани.
 
Тогава прокуратурата и МВР решиха, че медиците са умъртвили живородено бебе. Тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов дори заяви в парламента, че на едно бебе не му е даден шанс да живее. При разследването бяха разпоредени две експертизи, които напълно оправдаха лекари медици. След парламентарните избори през май 2013 г. досъдебното производство бе прекратено.
 
Източник: Вестник „Труд“, Веселина Ангелова

Публикувана от rosen - събота, 04 юли 2015 - 15:40:34изглед за печат
 
Отиди на страница   <<        >>