КЗК иска не само магистър-фармацевти да продават медикаменти с рецепта

Комисията за защита на конкуренцията излезе с препоръки към държавните институции за промяна на наредбата за предписване и отпускане на лекарствени продукти.
 
Едно от притесненията на антимонополния орган е свързано с изпълнението на рецептите за медикаменти по лекарско предписание, които според действащата наредба трябва да се обработват само от магистър-фармацевт.
 
Това се прави с цел да се ограничи злоупотребата с лекарства, които се продават само с рецепта, както и да се дава компетентна информация на пациентите за приема и нежеланите лекарствени реакции, които могат да се появят при изписаната от лекаря терапия. КЗК атакува текстове от наредбата, които изискват единствено магистър-фармацевти да отпускат лекарства с рецепта, заплащани напълно или частично от НЗОК.
 
Според анализа на антимонополния орган всъщност изискването важи за всички лекарства, отпускани по лекарско предписание. КЗК препоръчва промяна на текстовете, като се предостави възможност и на други лица освен магистър-фармацевтите да извършват действия, които не изискват фармацевтични познания при отпускането на лекарствени продукти по лекарско предписание.
 
 Комисията вижда проблеми и при друг текст, дефиниращ какво представлява отпускането на лекарствени продукти по лекарско предписание. Той е включен в допълнителна разпоредба и влиза в сила на 15 август 2014 г.
 
"Нормата поражда известни съмнения за кои видове лекарствени продукти се отнася - отпускани по линия на НЗОК или за всички по лекарско предписание. Едновременно с това определението включва и действия, които могат да доведат до ограничение на конкуренцията при търговията на дребно с лекарствени продукти", смятат от КЗК.
 
 Източник: Вестник „Сега“, Ванина Стоянова

Затова искат допълнителна яснота в определението, както и да се изключат от обхвата му действия, имащи негативен ефект за конкуренцията.
 
Със същия мотив се предлага и промяна на текстовете, които задължават магистър-фармацевтите да въвеждат данните от рецептурните бланки в електронната база данни. Помощник-фармацевтите също могат да извършват тези дейности, предлагат от комисията.
 
Антимонополният орган отново излиза с позиция и по текстовете в наредбата, свързани с времето за обработване на рецептите. В момента фармацевтите имат до 6 минути на бланка, а броят на обработените рецепти трябва да съответства на броя и работното време на работещите в аптеката магистър-фармацевти.
 
Комисията вече има тълкуване на тези разпоредби през 2013 и 2014 г. и потвърждава становището си, че нормите означават квотно ограничение на търговията на дребно с лекарства, реимбурсирани от НЗОК.
 
Тези разпоредби може да повлияят негативно върху конкуренцията на съответния пазар и да засегнат благосъстоянието на потребителите, смятат от КЗК и препоръчват отмяната на тези текстове.
 
Още преди година срещу разпоредбите се обяви и асоциацията на собствениците на аптеки. Мотивът на съсловната организация бе, че се ограничава правото на пациентите да изберат от коя аптека да закупят лекарството си.
 Публикувана от rosen - четвъртък, 09 юли 2015 - 16:38:04изглед за печат