Дори и НЗОК да плаща, нашенецът пак няма да се ваксинира

Д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор:
 
- Д-р Кунчев, има информация за нов случай на свински грип в Косово, завършил с летален край. Очаквате ли нова вълна от свински грип?
 
- Малко вероятно е да има нова вълна от свински грип, ако съдим по данните от Щатите. Този щам прояви много голяма упоритост, вече шеста година циркулира сред населението и продължава да прави бели. При него пневмониите са по-тежки, по-трудно се поддават на лечение, развива се дихателна недостатъчност, и то не само при възрастни хора, но и при млади, при бременни. Това е характерно за него.
 
- Тази година май грипът ни изненада, като единият от щамовете му мутира, след като вече бяха готови ваксините?
 
- Самата мутация не е изненада, защото той непрекъснато мутира. Всъщност в това е силата на грипа, защото непрекъснато вади нови и нови варианти, за които няма ваксина. Изненадата дойде от това, че стана прекалено бързо, след включването на щама във ваксината.
 
- Това означава ли, че ваксината за грип няма да бъде ефективна? - Нека за пореден път да подчертаем - не става въпрос, че няма да бъде ефективна ваксината, но няма да бъде толкова ефективна, колкото ни се иска на нас. Това все пак касае единия щам, а не всички включени във ваксината. Така че ваксината си остава най-сигурният начин на предпазване.
 
 - Българинът научи ли се да се ваксинира против грип? - За съжаление не. И тази година само 2% се ваксинираха. - Защо така се противим да си слагаме ваксини? Какво е вашето експертно обяснение?
 
- Най-вероятно става въпрос за народопсихология, защото да се твърди, че 8-10 лв. е някакъв финансов проблем, е несериозно. Вярно е, че в много страни наистина ваксините срещу грип се реимбурсират за рисковите групи: хронично болни, хора над 65 години. Но според мен не това е в основата. По-добре ще бъде, ако се реимбурсира, но надали това ще увеличи процента на хората, които ще се ваксинират. По-скоро при нас става дума за недоверие, насочване към други алтернативи, срещу които нямаме нищо против, но за съжаление нямат ефект в случая.
 
Вестник „Монитор“, 07.01.2015г. Майя Любомирска

 - Българинът май предпочита повече бабините рецепти, отколкото конвенционалната медицина?
 
- Българинът колкото по-шантаво му кажеш, толкова повече се запалва - някакви корени, сибирски, много тайни източни илачи.
 
- От Лекарския съюз пък и пациентски организации предлагаха да се реимбурсират ваксините за рисковите групи: хронично болни, децата. Заставате ли зад тази идея?
 
- Това е практиката в Европа. В Европейския съюз около 80-85% са въвели точно този механизъм най вече за хората над 65–70 години. Но това е принципът, защото това е най-рисковата група. Доколко това е постижимо в България, ми е трудно да кажа, защото това е финансов проблем. У нас тази група от хора е много голяма, средствата, които са необходими, са много. Затова пак казвам, който иска да се предпази, той може да го направи, защото цената на ваксината не е толкова голяма.
 
- Кои възрастови групи хора са най-уязвими от грипа? - Това донякъде зависи от вида грипен вирус, който предизвиква епидемията, но като цяло обобщено най-засегнати са хората в по-високите възрасти. Особено тези от тях, които имат различни хронични заболявания, а те са много голям процент. Също така уязвими са и децата, които боледуват по-често и са в ниските възрасти. Те и поради посещаването на детски градини и училища правят много бързи контакти и се стига до разпространяване на вируса.
 
 - Късно ли е вече за ваксини, след като грипната вълна вече е тръгнала?
 
- Нужно е да има поне 20 дни до навлизането на грипа, но аз не бих могъл да гарантирам, че ги имаме вече. Грипната вълна вече тръгна от Северна Америка. В Западна Европа всяка седмица се повишава процентът на заболелите, сега вече болните са 13%. А над 10% се счита, че е начало. Но като заболеваемост не е още много висока. А и заради празниците статистиката е много невярна. Докато не мине една пълна работна седмица, не може да се твърди колко са болните, къде са и т.н.
 
- В какво ще се изразява тази година грипната вълна?
 
- Клиничната картина на грипа е, общо взето, позната. И тази година грипът се развива по класически начин. Ще бъде като всяка година с рязко начало. За разлика от другите респираторни инфекции, при него водеща е не хремата, а общото състояние на организма, което е увредено. Човек се чувства доста отпаднал, със силно главоболие, висока температура и едва по-нататък се появяват кашлица, запушен нос, хрема и т.н. Не е трудно да се разпознае, още повече че когато започне вълната, тя обхваща бързо много хора и по това време, общо взето, грипният вирус доминира. Затова е добре да се остане на домашно лечение. Дори и 5-6 дни да се наложи да останем вкъщи, все пак се лекуваме. При по-възрастните хора обаче се стига до обостряне на общото състояние и независимо дали става въпрос за сърдечно заболяване, диабет, бъбречна или дихателна недостатъчност, там рискът от възникване на усложнения е доста голям.
 
- А дали е добре да има грипни ваканции за учениците? При тях контактът също е голям?
 
- Оставяме го като решение на щабовете във всяка една област и според развитието на епидемията могат да вземат такова решение. По някога има ефект, намалява малко интензитетът. По принцип такава мярка няма как да спре епидемията.
 
- А какво препоръчвате на по-възрастните хора, когато дойде грипната вълна?
 
- Ако могат донякъде да ограничат контактите си, когато започне реалната грипна епидемия, вероятно до края на месеца. Най-сериозни носители на грипа са или заболелите вече, или тези, които са два дни от инкубационния период. Ограничаването на контактите е важно. Важна е, и то много, личната хигиена. Защото освен чрез кихане, кашляне заразяването от грип става и чрез замърсяване на ръцете, особено при по-малки деца, които си играят. Използването на еднократни кърпички също е ефективно, защото са супердезинфектант.
 
- Вярно ли е старото правило, че студеното време, е здраво време и убива грипа?
 
- Това е частично валидно. Започне ли грипна вълна, каквито и да са климатичните условия, тя ще се развива. Практиката показва, че обикновено при по-високи температури, по-топло време, нехарактерно за сезона, все повече хора боледуват. На какво точно се дължи това - дали на повечето контакти, нямаме представа, но го има като практика.
 
- Какви съвети може да дадете на хората при появата на първите симптоми на грип?
 
- Ако все пак се е стигнало до заболяване, това, което мога да препоръчам, е да не се опитваме да го караме на крака, защото в повечето случаи това е невъзможно. Грипът е сериозно заболяване, което засяга целия организъм и опитите ни два-три дни на инат с температура да продължаваме да ходим на работа, води до две неща. Едното е, че усложняваме собственото си състояние и забавяме лечението, а второто е, че заразяваме повече хора около нас. Това е въздушно-капкова инфекция, предаването е ефективно, бързо и лесно. Ако искаме да избегнем този двоен ефект, по-добре е човек да си остане вкъщи тези 4-5 дни, така че да не рискува.
 
 - Да ползваме ли имуностимулантите и хранителните добавки за превенция срещу грипните заболявания?
 
 - Това зависи от състоянието на организма. При един добре трениран в добро състояние млад организъм, не мисля, че има нужда от добавяне на каквито и да е вещества, микроелементи, витамини, имуностимулатори. Не е така обаче при хора, които имат някакво увреждане. Приемането им на базата на това какво си чул или прочел в интернет или видял по телевизията като реклама, не мисля, че е удачно. Все пак човекът, който трябва да познава добре състоянието ни, е нашият личен лекар или друг специалист, при когото се лекуваме. Би следвало той да препоръча такъв препарат.
 
 - Спада ли опасността от ебола?
 
- Не бих казал. Опасността от ебола не е отминала, спадна интересът към нея. Темпът на боледуващите, макар и леко спаднал, продължава да е много висок. Само за една седмица от края на годината досега близо 300 са смъртните случая. Мерките постепенно започват да дават ефект. Там бяха изсипани огромни ресурси и като хора, и като техника, и като болници. И това неминуемо ще доведе до края на епидемията, но не толкова бързо и не толкова лесно.
 
 - Имаме ли готовност да посрещнем еболата?
 
- Всичко зависи от икономическите условия, а те не са най-добрите в страната. Ако имахме повече пари, можехме да направим много повече работи. Но като цяло смятам, че бързо ще бъде открит, ако има такъв случай, ще намерим контактните, а това е най-важното. Пък и реакцията ни беше изключително адекватна при първия съмнителен случай. 
 Публикувана от rosen - петък, 10 юли 2015 - 16:49:36изглед за печат