Дори и НЗОК да плаща, нашенецът пак няма да се ваксинира

Д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор:
 
- Д-р Кунчев, има информация за нов случай на свински грип в Косово, завършил с летален край. Очаквате ли нова вълна от свински грип?
 
- Малко вероятно е да има нова вълна от свински грип, ако съдим по данните от Щатите. Този щам прояви много голяма упоритост, вече шеста година циркулира сред населението и продължава да прави бели. При него пневмониите са по-тежки, по-трудно се поддават на лечение, развива се дихателна недостатъчност, и то не само при възрастни хора, но и при млади, при бременни. Това е характерно за него.
 
- Тази година май грипът ни изненада, като единият от щамовете му мутира, след като вече бяха готови ваксините?
 
- Самата мутация не е изненада, защото той непрекъснато мутира. Всъщност в това е силата на грипа, защото непрекъснато вади нови и нови варианти, за които няма ваксина. Изненадата дойде от това, че стана прекалено бързо, след включването на щама във ваксината.
 
- Това означава ли, че ваксината за грип няма да бъде ефективна? - Нека за пореден път да подчертаем - не става въпрос, че няма да бъде ефективна ваксината, но няма да бъде толкова ефективна, колкото ни се иска на нас. Това все пак касае единия щам, а не всички включени във ваксината. Така че ваксината си остава най-сигурният начин на предпазване.
 
 - Българинът научи ли се да се ваксинира против грип? - За съжаление не. И тази година само 2% се ваксинираха. - Защо така се противим да си слагаме ваксини? Какво е вашето експертно обяснение?
 
- Най-вероятно става въпрос за народопсихология, защото да се твърди, че 8-10 лв. е някакъв финансов проблем, е несериозно. Вярно е, че в много страни наистина ваксините срещу грип се реимбурсират за рисковите групи: хронично болни, хора над 65 години. Но според мен не това е в основата. По-добре ще бъде, ако се реимбурсира, но надали това ще увеличи процента на хората, които ще се ваксинират. По-скоро при нас става дума за недоверие, насочване към други алтернативи, срещу които нямаме нищо против, но за съжаление нямат ефект в случая.
 
Вестник „Монитор“, 07.01.2015г. Майя Любомирска


[ Прочети още... ]

Публикувана от rosen - петък, 10 юли 2015 - 16:49:36изглед за печат