Инсулиновата резистентност се задълбочава с възрастта

Броят на хората с т.нар. инсулинова резистентност непрекъснато расте - състояние още e известно като преддиабет, тъй като драстично увеличава риска за настъпване на диабет тип 2. И въпреки опасностите, които крие то, все още малцина са добре запознати с неговите особености.
 
Според Международната федерация по диабет около 344 милиона хора в световен мащаб страдат от преддиабет - число, което ще достигне 472 милиона до 2030 г., ако се запази сегашната тенденция. За съжаление по-голямата част от хората нямат и представа, че имат преддиабет, а междувременно състоянието се развива постепенно без каквато и да е характерна симптоматика.
 
Симптомите на диабет тип 2 - често уриниране, прекомерна жажда, повишен апетит, загуба на тегло, замъглено зрение и умора - рядко са налице при хора в преддиабетно състояние. Липсата на характерна симптоматика обаче не означава, че инсулиновата резистентност не крие опасност за здравето. Скорошни проучвания показват, че дори и ранният преддиабет има неблагоприятно влияние върху състоянието най-вече на сърдечносъдовата система.
 
Какво точно е преддиабет? Преддиабетьт (или инсулиновата резистентност) е състояние, при което тялото произвежда достатъчно инсулин, но не може да го използва по предназначение. Инсулинът - хормон, изработен в панкреаса, помага за усвояване на глюкозата в кръвта. Глюкозата, от своя страна, е вид проста захар - основен източник на енергия за организма.
 
Храносмилателната система разгражда въглехидратната съставка на храната до глюкоза, която пътува чрез кръвообращението и осигурява енергия на клетките в тялото. Глюкозата в кръвта често се нарича още „кръвна захар" или „кръвна глюкоза". Когато нейното ниво се повиши (след хранене), панкреасът освобождава определено количество инсулин, който е отговорен за поемането и усвояването на кръвната захар в клетките. Когато човек страда от инсулинова резистентност, неговите мускули, мазнини и черен дроб не могат да отговорят адекватно на инсулиновата стимулация.
 
Източник: в. "Сега"


[ Прочети още... ]

Публикувана от rosen - събота, 11 юли 2015 - 16:49:25изглед за печат