Новина: Инсулиновата резистентност се задълбочава с възрастта
(Категория: Новини Здравеопазване)
Публикувано от rosen
събота, 11 юли 2015 - 16:49:25


Броят на хората с т.нар. инсулинова резистентност непрекъснато расте - състояние още e известно като преддиабет, тъй като драстично увеличава риска за настъпване на диабет тип 2. И въпреки опасностите, които крие то, все още малцина са добре запознати с неговите особености.
 
Според Международната федерация по диабет около 344 милиона хора в световен мащаб страдат от преддиабет - число, което ще достигне 472 милиона до 2030 г., ако се запази сегашната тенденция. За съжаление по-голямата част от хората нямат и представа, че имат преддиабет, а междувременно състоянието се развива постепенно без каквато и да е характерна симптоматика.
 
Симптомите на диабет тип 2 - често уриниране, прекомерна жажда, повишен апетит, загуба на тегло, замъглено зрение и умора - рядко са налице при хора в преддиабетно състояние. Липсата на характерна симптоматика обаче не означава, че инсулиновата резистентност не крие опасност за здравето. Скорошни проучвания показват, че дори и ранният преддиабет има неблагоприятно влияние върху състоянието най-вече на сърдечносъдовата система.
 
Какво точно е преддиабет? Преддиабетьт (или инсулиновата резистентност) е състояние, при което тялото произвежда достатъчно инсулин, но не може да го използва по предназначение. Инсулинът - хормон, изработен в панкреаса, помага за усвояване на глюкозата в кръвта. Глюкозата, от своя страна, е вид проста захар - основен източник на енергия за организма.
 
Храносмилателната система разгражда въглехидратната съставка на храната до глюкоза, която пътува чрез кръвообращението и осигурява енергия на клетките в тялото. Глюкозата в кръвта често се нарича още „кръвна захар" или „кръвна глюкоза". Когато нейното ниво се повиши (след хранене), панкреасът освобождава определено количество инсулин, който е отговорен за поемането и усвояването на кръвната захар в клетките. Когато човек страда от инсулинова резистентност, неговите мускули, мазнини и черен дроб не могат да отговорят адекватно на инсулиновата стимулация.
 
Източник: в. "Сега"В резултат на това тялото има нужда от повече инсулин - за да пренесе глюкозата до клетките. Тази нужда първоначално се компенсира чрез повишеното производство на инсулин в панкреаса. При задълбочаване на инсулиновата резистентност той не успява да смогне на нарастващите нужди на тялото от инсулин, което предизвиква покачване на глюкозата в кръвта. Много хора с преддиабет имат високи стойности както на глюкоза, така и на инсулин. Каква може да е причината?
 
Най-новите изследвания в областта установиха наличието на специфични генни локуси, които се свързват с развитието на инсулинова резистентност и диабет. Но за развитието на заболяването основна роля играе нездравословният начин на живот - затлъстяването и липсата на физическа активност несъмнено допринасят за развитието на преддиабет.
 
Много хора с инсулинова резистентност и висока кръвна захар страдат и от други проблеми, които увеличават риска за развитие на диабет тип 2 и сърдечносъдово заболяване - натрупване на мазнини в коремната област, високо кръвно налягане и високи нива на холестерол и триглицериди в кръвта. Наличието на някои от тези проблеми се нарича „метаболитен синдром" (наричан още „синдром X").
 
Кой е с повишен риск? Няколко групи хора влизат в класа на рисковите: - хора с близък родственик с диабет тип 2, - жени, които са имали гестационен диабет или са родили бебе по-тежко от 4 кг, - жени с поликистоза на яйчника, - хора с наднормено тегло или затлъстяване (особено на средна възраст), - хора с висок холестерол, триглицериди или диспропорционално нисък HDL „добър" холестерол, - неактивни физически хора, - по-възрастните хора - по правило инсулиновата резистентност се задълбочава с възрастта.
 
Как се диагностицира преддиабет? Преддиабетьт се диагностицира с измерване на кръвната захар „на гладно" и два часа след нахранване (на гладно означава, че изследването се провежда поне 8 часа след последното нахранване, т.е. рано сутрин!).
 
При абсолютно здрав човек кръвната захар на гладно е под 6.1 ммол/л. При стойности по-високи от 7 ммол/л вече се говори за диабет.
 
Граничните стойности между 6.1 и 6.9 ммол/л показват нарушен глюкозен толеранс. Измерването на кръвната захар на 2-рия час след нахранването диагностично се осъществява с обременяване със 75 г глюкоза, при което на втория час нормално кръвната захар не надвишава 7.8 ммол/л.
 
При стойности над тази, до 11 ммол/л, се наблюдава нарушен глюкозен толеранс и инсулинова резистентност. Именно тези две състояния се означават като преддиабет. Обратимо състояние ли е преддиабетьт? Добрата новина е, че все пак има възможност процесът да бъде спрян и дори обърнат.
 
Данните показват, че при навременни профилактични мерки срещу преддиабета, може и никога да не се развие диабет. Не се изисква много - най-добрата профилактика се състои в: - сваляне на излишните килограми, - здравословно хранене, - намаляване на стреса, - повече физическа активност, - редовни профилактични прегледи и консултации при личния лекар.
 Новина от Ресурсно - информационен център по СПИН
( http://aids-center.com/news.php?extend.1071 )